Vett & Etikett under 1700-talet

Alla har vi varit där...

Som ny i en historisk förening kan det finnas en hel del frågor, kring klädnad, material, anakronismer och hur viktigt är det egentligen att vara historiskt korrekt? Här hittar du videor och artiklar rörande Vett & Etikett under 1700-talet. 

Betalande medlemmar har tillgång till fler artiklar och filmer.

Föreningens stadgar

Klä dig rätt

Hur ska man klä sig? Vad är den rätta siluetten, vilka tyger och material användes och kan man ha skägg? I den här sektionen kommer vi publicera artiklar och filmer som tar upp just detta. 

Dräktvisning av ytterplagg

På Valborgsmässoafton arrangerade vi en dräktparad som vi sände live på facebook, därav den lite dåliga kvaliteten på videon. 

Strumpor över eller under byxan? Det beror på vilken del av 1700-talet du vill gestalta.

Men här är det mycket intressant att titta på!

Koftan 

Den bars under hela 1700-talet och är ett enkelt plagg som går att variera både beroende på årtal och vilken person och klass man vill återskapa. Sy en i siden för finare tillfällen, kanske en i ull och ha på vintrarna. Perfekt nybörjarplagg! Mönster finns på Skansen.

Strumpeband 

Hur knyts dem och vad ska man tänka på? Anders visar oss i denna film.

Matfilmer

Historieätarna i all ära, vi lagar mat som faktiskt går att äta och smakar gott!

Oreganosill till midsommar

Anna Löfgren visar hur man lagar oreganosill lagom till midsommar. Det är ett recept från slutet av 1500-talet. 

Smaklig spis!

Christopher O'Regan, svensk populärhistoriker, författare, guide och kännare av 1700-talets Stockholm, har börjat producera egna filmer om livet i 1700-talets Stockholm, och som finns till allmänt betittande på Youtube.

Nordiska museet gjorde i 2009 en trevlig och informativ film om hur man klär sig på 1700-talet. Lägg märkte till vad man hade under kläderna beroende på vilken slags dräkt man bar.

Anakronism betyder kort och gott kronologiskt misstag och innebär att ett föremål, en händelse, ett begrepp och liknande placeras i en felaktigt tidsepok. Anakronismer kan vara så mycket, det kan handla om plastsaker, helt fel mönster på tyger osv. men oftast är det att våra mobiltelefoner åker fram hela tiden.

Bischoff

12.06.2020

Tag en butelj (75cl) rött eller vitt vin (då blir det Bischoff royal).
Tag 1-2 pomeranser eller 1 citron eller 1-2 apelsiner eller 2-3 småcitrus eller blanda.
Skär dessa i skivor, ca 5 mm tjocka. Lägg dem på galler och grilla i ugn på 275 grader , ca 5-10 minuter.
Vänd dem 1-2 ggr. Se till att de inte bränns men får lite grillyta....

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska tvätta sina kläder. Här visar Anders hur man gör när man tvättar ull samt siden.