Sävar - Sveriges sista slagfält

Illustrationer: Folke Bagger

Sävar, Västerbotten - 19:de augusti 1809

De glömda striderna på svensk mark

Anledningen till att denna historiska händelse hamnat så i skuggsidan beror till en stor del på att det var ett misslyckande från svensk sida, om nu krig kan vara något annat än ett misslyckande. 

I dagens svenska historieböcker nämns inget om detta krig, som blivit det sista inom Sveriges nuvarande gränser, och i nära 200 år har vi nu varit förskonade från krig inom landet. Det finska kriget innebar, förutom allt mänskligt lidande, även att Sveriges och Finlands gemensamma historia efter 600 år var till ända, Sverige fick en ny släkt på kungatronen, Bernadotte, och den konstitution som reglerar makten mellan kung och parlament fastslogs. Alla dessa händelser grundar sig på detta krig och dess verkningar.

Historien kartläggs och illustreras

Inför märkesåret 2009 jobbade Folke Bagger med Umeå och Helsingfors universitet för att illustrera 1808-09 strider. Tillsammans med historiker besökte de varje slagfält genom Finland fram t o m Oravais. 

Det resulterade i en webbplats som nu är nerlagt men Folke har lagt ut materialet på sin egen webbsida där ni kan ta del av hela historien.


Läs hela den fascinerande historien här.