Kristinehovsassembléen den 6 Septembre

06.09.2009

6 Sept 2009

Gustafs Skåls Höstsaison inleddes igår Afton med en Salong/assemblée i nyrenoverade och nyinredda Förmaket och Kabinettet på Kristinehovs malmgård.

Värdinna voro jag själv, och med Herr Essmar som fenomenalt rask hielpreda.
16 själar närvoro denna sällsamt vackra brittsommarkväll.
Klockan Fem var Förmaket vackert uppdukat med sill, bröd, ostar, inlagd gurka, gröna oliver, brännewin (fläder och citron: Herr Löfgrens special!) samt äpplen och sviskon i vackra skålar. Några ljus fick brinna trots att det ännu var långt till skymning.
Gästerna bjöds in allt eftersom de anlände, och vi converserade om väder och vind, den frugtade flunsan, renoveringen och allehanda ting; högt som lågt!
Herr Stehn hade älskvärdheten att skänka små bröstbuketter till alla damer, hvilket förtjuste oss mycket! Som värdinna skänktes jag en ljuvlig blekrosa ros.
Vid pass sju var alla samlade, hade rökt sina pipor och ätit och druckit och då var det dags för Caffe, Thée, Chocolad, frestande bakverk och pajer som gästerna medbringat. Vi samlades i Kabinettet för fortsatt trefvlig samvaro som inleddes af mig med ett kortare föredrag om Salongens uppkomst och historia.
Gästerna höll sig vakna hela tiden!
Sednare läste Madame Rosén lite ur en bok om bl a om spjuvern Saint-Simon i Ludvig XIV:s hov.
Herr Schulze bidrog med intressant historik kring dåtidens avisor.
Conversationen var som sig bör lättsam och hövlig.
Vi avslutade vid tiotiden med ett parti "Frågor & svar" till allas förnöjelse. Många glada skratt blev det som alltid med denna enkla men amusanta lek!
Madame Rosén hade sen godheten att taga mig med i sin droska och vi lämnade Herrar Löfgren och Essmar med resterande disk, men jag hoppas de inte tyckte illa vara!
Sammanfattningsvis var detta en kväll att minnas och just som en 1700-talssalong ska vara på alla sätt!
Välkommen nästa gång och lägg den första söndagen i månaden på minnet! Alltid mellan 17 och 22!Av Madame Lagercrantz