Bellmanfest på Stadsmuseet 21 - 22 augusti

03.07.2021

21-22 augusti. Festhelg där vi firar vår nationalskald på Stadsmuseets gård med Bellman på bredden och tvären. Och du kan besöka hans hem! 

Gratis
Biljett krävs till söndagens visning av BellmanshusetIngen annan poet förknippas så intimt med Stockholm som Carl Michael Bellman. I text och ton porträtterade han staden och dess invånare. Det ska vi fira! På gården kan du garanterat hitta en Bellman eller två. Titta in i krogen som utlovar barkbröd, hästkorv och fina delikatesser.Ta en svängom på gården, prova en dans eller lyssna till musik och berättelser. Är du leksugen finns varianter för såväl stora som små. Våga satsa lagom på spel och dobbel - kanske kille blir ditt nya favoritspel?


Båda dagarna

Musik och poesi på scenen
13.00, 14.00, 15.00 (15-20 minuter)

Här kan du få höra ett urval från hans musik och poesi av nutida Bellmantolkare Lena Lövdahl och Pierre Ström. 

Musikaliska Stockholmsberättelser 13.30, 14.30, 15.30 (15-20 minuter)

Johan Theodorsson och nyckelharpspelaren Anders Peev varvar musik och sällsamma berättelser från 1700-talets Stockholm. Hör om den långsamma konstnären Sevenbom, en sorglig Näcken och transkillen som sprängde gränser på Lovön. Det blir polskor, polonäser och andra autentiska låtar från 1700-talet på svensk tenornyckelharpa och en nyckelharpa i 1700-talsstil. Ekvilibrism utlovas! 

Dräktvisning

Mellan akterna blir det dräktvisning med 1700-talsmode. Kanske hittar du någon detalj värd att skapa på nytt i nutid? 

Kom i egen dräkt
Om du vill är även du som publik mycket välkommen att komma i tidstypisk dräkt!

Endast söndag

Besök Bellmanshuset
Efter framträdandet, cirka 15.30, kan du besöka Bellmanshuset på Urvädersgränd, ett par stenkast från museet. Här bodde Bellman under några år på 1770-talet och det var han här skrev några av sina mest populära sånger. Huset ägs idag av ordenssällskapet Par Bricole som Bellman var med och grundade 1779. Här får du veta mer om Par Bricole och se rummen där Bellman bodde.

Biljetter till Bellmanshuset
Observera att det är ett begränsat antal deltagare. Gratis biljetter kan hämtas från 11.00 i Stadsmuseets butik.

I samarbete med Par Bricole, Kristinehovs Malmgård och Gustafs skål