300-årsdagarna av Slaget vid Stäket 8-18 AUG 2019

08.08.2019

Museet HAMN tillsammans med samverkansparter kommer att uppmärksamma 300 årsminnet av slaget vid Stäket, den 8 till 18 augusti. Evenemanget kommer att innehålla visning av tältläger av Svenska Lif:Compagniet och historiska föreningar från övriga Sverige, Finland, Norge, Ryssland och Estland på Skogsö. De historiska föreningarna är tidsenligt klädda i uniformer från 1700-talet. De kommer även att ha stridsuppvisningar på Skogsö.
Vidare kommer guider att finnas vid Boo brygga, Skogsö kapell, Skogsö kapells vändplan, Skogsömonumentet och vid kolonilotterna på Skogsö. De kommer att berätta om vad som hände på de olika platserna under Slaget vid Stäket. På museet HAMN kommer det vara gratis inträde och visningar av bataljmålningen och föredrag. Gratis båtar kommer att gå från kajen vid Saltsjö Pir i Fisksätra till Skogsö kyrkogård, Skogsömonumentet och Boo brygga och tillbaka. Gratis bussar kommer gå från Fisksätra centrum via Neglinge station, Korsningen Skogsö- och Kyrkogårdsvägen till Skogsö kapell och tillbaka.
Arrangemanget kommer att äga rum i ett naturskyddsområde. Vi ber er vara försiktiga och inte skräpa ned eller slänga fimpar som kan orsaka brand.
För senaste uppdateringar, se www.hamnmuseum.se eller www.ryssharjningarna.se
Hitta till Skogsö, Boo och museet och tillgänglighet
Undvik att ta egen bil då det finns begränsad tillgänglighet och inga parkeringsplatser på Skogsö. Gå (eller cykla) gärna från Neglinge station (ca 20 minuter till kolonilotterna på Skogsö och Skogsö kapell) eller från Fisksätra marina via kulturpromenaden om Slaget vid Stäket till Skogsö kapell (ca 25 min). Till Boo gård går SL-buss 414 från Slussen varje halvtimme. Vid Boovallen finns ett mindre antal parkeringsplatser. Till Fisksätra och museet går ersättningsbussar från Slussen till Henriksdal. Där sker byte till Saltsjöbanan som tar er till Fisksätra.
Observera att terrängen är kuperad på Skogsö och i Boo. Museet HAMN är tillgänglighetsanpassat. Se facebook-eventet för fullständigt program.