Rosen - blommornas drottning

 

Rosen är en av våra mest mytomspunna växter. Inte bara till glädje i rabatten utan även i mat, godis, dryck och parfymer.

Poesins och
folkvisans blomma

Redan sedan antiken har rosen varit beundrad för sin skönhet och elegans. Fortfarande är den dagens förnämsta och mest älskade trädgårdsblomma. Det första skriftliga dokument om rosor har man från lertavlor som omtalar att omkring år 2600 f kr togs rosenträd som krigsbyte. Rosor användes då för sina medicinska egenskaper. Det finns anteckningar om hur rosens kronblad användes redan långt tillbaka i tiden till att blanda olika preparat. Det duger inte med något annat än mycket starkt doftande rosor.

Rosenolja
Konsten att utvinna rosenolja genom destillation uppfanns först under 1500-talet. Rosenolja är den eteriska olja som destilleras av kronbladen. Först efter intensiv uttunning luktar det rosor.

Rosa Gallica Aurelianensis

Rosa Gallica Aurelianensis
Pierre-Joseph Redouté (1759-1840)

 

Rosenvatten
Rosenvatten är en lösning från rosenolja och vatten. Cirka en droppe är tillräcklig för 1/4 liter vatten. Eftersom rosenvatten har en begränsad hållbarhet är det lönsammare att tillreda sitt eget rosenvatten med rosenolja, vatten och lite alkohol. Ett annat användningsområde för rosenvatten är vid tillverkning av marsipan och parfymering av lätta bakverk och glasyrer.

 

Rosa Centifolia

Rosa Centifolia
Pierre-Joseph Redouté (1759-1840)

Konsten att få rosenhy
Det berättas även att rosenvatten är bra för hyn och ett effektivt rengöringsmedel för ansiktet. Slå ca 2 dl hett vatten över en handfull kronblad, låt stå ett dygn och sila sedan genom ett fint tyg. Förvara i ett tillslutet kärl och använd som ansiktsvatten.

Rosente
Ett bra medel vid förkylning kan vara att tillverka ett te av rosenblad när förkylningsbesvären börjar att sätta in. Dessutom är det bra för hjärtat. Speciellt om man drabbas av kärleken.

Kanderade rosenblad
Vem har inte hört talas om kanderade rosenblad? Detta är en tjock sockerlösning som man överdrager rosens kronblad med. Dessa torkas sedan och används som dekor till efterrätter, petit four eller varför inte som små praliner vid teater- eller konsertbesöken.

 

Rosenchips
En modernare version av kanderade rosenblad är rosenchips. För att göra chips behöver du rosenblad, äggvita och socker. Plocka de stora kronbladen och pensla dem tunt med äggvita. Doppa bladen därefter i strösocker så att de är helt täckta (det går även att tillsätta lite vaniljsocker men risken är att vaniljsmaken tar över). Lägg dem på en bakplåt och låt torka i ett dygn. Torka dem sedan i ugn under cirka en timme i 75-80 graders värme. Obs! Stäng inte ugnsluckan helt och hållet, låt den stå på glänt. Förvara sedan rosorna i tillslutna kärl och använd som kanderade rosenblad.

 

Persisk matlagning
från 1200-talet

Det finns många recept från det persiska riket där rosenvatten används som smaksättning, främst till kötträtter. Vid korstågen i Jerusalem blev européerna inspirerade av den orientaliska matlagningen där rosenvatten ingick och man medtog detta tillbaka. Därefter kommer det sporadiskt att finnas även i många europeiska maträtter från den här tiden.

Gottegris och astrolog
I en ypperlig och mycket nyttig skrift av Michel de Nostradamus, tryckt på franska i staden Lyon år 1555, finns nedtecknat ett recept på laxerande rosensirap. "Den kan utan fara tas av barn såväl som av gravida kvinnor, för den är inte alls våldsam. Till och med de kungliga använder den, eventuellt med någon tillsats av rabarber!" Enligt Kristina Steen, som har studerat en del 1500-talsskrifter, användes ofta rabarber i medicinerna.

Rosa Moschata

Rosa Moschata
Pierre-Joseph Redouté (1759-1840)

 

Rosor i matlagning
"Röda rosor, krossade och blandade med socker kyler mage och hjärta" står det i en kokbok från Cromwells och Stuartarnas tid. Detta bruk av blommor i matlagning är vedertaget långt in på 1700-talet, inte minst med anledning av de fina färger de gav.

Det finns mycket annat man kan göra med rosor i matlagning. Vad sägs om att tillverka en rosenvinäger genom att hälla vitvinsvinäger på starkt luktande rosenblad? Låt stå i några veckor innan den används. Eller bjud den stora kärleken på rosenmarmelad. Koka rosenbladen mjuka i lite vatten. Tillsätt sedan socker, honung och lite citronsaft och låt koka tills den blir tjock. Häll upp marmeladen i burkar och försegla.

Gamla rosor i rabatten
För den som likt Ludvig XIV vill anlägga sin egen lilla rosenträdgård - som den i Versailles - kommer här en lista på tidiga rosensorter som definitivt fanns under 1700-talet: Rosa sancta, Rosa damascena, Rosa gallica, Rosa moschata, Rosa semperivirens, Rosa centifolia batavia, Rosa centifolia batavia minor samt vild nyponros. En ros som sägs härstamma från Madame Pompadours slott i Crécy är Belle de Crézy. Kanske hade man den sköna damen i åtanke vid namnvalet. En annan dam som har givit upphov till en rossort är Henrik II:s älskarinna. Hennes blomma heter Rosa Mundi, efter den sköna Rosmond. Nu var det inte bara vackra kvinnor som gav upphov till rosors namn under 1600- och 1700-talen. Även män, främst biskopar och kardinaler, har inspirerat. Men det är en annan historia.

Så skulle du nu inte ha blivit sugen på att tillverka din egen rosenkompott eller rosenvatten till din käresta efter detta (de kanske är allergiska eller bantar), så kan du ju nöja dig med att ge bort en ros - det främsta beviset för kärleken.

Jens Engelberg, 1999