Är du vad du äter?

När jag var barn och familjen plockade hallon brukade mamma säga att man inte skall oroa sig för hallonmaskarna.

Det är hallon i dem med, hävdade hon. Är det så? Och vad hade man att säga om saken på 1700-talet? Det är en avsevärd skillnad

på en hallonmask och den sorten som lever i ost. Om de maskar som lever i ost finns dock en vetenskaplig utsaga.

Det är vår egen Carl von Linné som  i ett utkast i en bok dietetiken - alltså kostläran beskriver maskarna och passar på att göra sig

lustig över folks vanföreställningar.


Han gör klart att han inte delar den gammalmodiga synen att maskar skulle födas ur förruttnelse vilket hade varit en gammal sanning. Han är helt införstådd 

med att det är djur som framlever hela sina liv i ost och vars enda föda består av ost. Däremot vill han med skärpa påpeka att detta inte innebär att de är ost

utan tvärtom kan vara skadliga.Maskarna är djur och såväl maskar som ägg kan antingen leva i människans mage eller  också om de bryts ned av magsyran omvandlas

till skadliga frätande ämnen.

Här saknar Linné kanske empirisk kunskap men att maskar i mat inte var nyttigt slår han i allafall fast. Vi skulle ju inte få för oss att äta en räv även om han enbart vore uppfödd

på lamm, fortsätter Linné. Samma sak gäller för en förnäm herreman. Han må vara uppfödd på förnämliga stekar, socker , konfekt och vin men det innerbär inte att han själv är lämplig

att äta.

Ingen mask i födan alltså om Linné får välja. Till tjänst för den läsare som finner sig träffad av Linnés ord och som aktar på hälsan, men ändå finner der väl hårt att genast sluta äta mask, 

visas härpå en medelväg: maskar som verkligen enbart består av ost. Jag har haft tillgång till tre olika recept. Det första från Christina Vallerias handskrivna hushållsbok från 1700-talets början.

Det andra ifrån Cajsa Wargs kokbok som kom i sin första utgåva 1755 och det tredje från Martha Beronias manuskript från 1799. I den äldsta och yngsta kallas rätten mandelmaskar, i den mellersta

kallas det för vinmaskar. I receptet från 1799 anges att man kan färga sina maskar med saffran eller använda rött vin eller ha berberissaft i ostmassan.

Det här var redan på 1700-talet en gammal rätt. Ett snarlikt recept finns i en handskriven receptsamling från det sena 1500-talets England, som numer går under namnet Martha Washingtons kokbok, 

eftersom denna berömda dam ägde manuskriptet.


Hos Linné finns en uppgift om att en ko ger en kanna mjölk, dvs strax över två liter, om dagen. Då måste alltså denna rätt, som i min version kräver 1.5 liter, ha varit mycket mer lyxbetonad än idag då en ko ger femton gånger så mycket mjölk.

Testpanelen denna gång bestod av mig själv och min gäst vegitarianen. Vi åt ovispad grädde till och tyckte båda att maskarna var riktigt goda. men ingen av oss orkade äta mer än ett par skedar.

Detta recept blir bara 2-3 dl men räcker alltså till fler än man tror. Vegitarianen tyckte att sockermängden var alldeles lagom, medan jag funderade på om ett tunt lager florsocker kanske hade varit gott. Vegitarianen menade att lite rivet citronskal hade passat till.

Eftersom vi fick en hel del över blandade vi med ett par msk grädde. Sedan vek vi in massan i köpt smördeg och gräddade våra maskpastejer i 200 gr tills de blev gyllene.Det tog ca 10 min. Det blev jättegott ! Smaken påminde mycket om ostkaka. Den som vill ha det ännu lyxigare kan ha sylt till. Vi hade pomeransmarmelad och det blev väldigt gott.


Recept Mandelmask

1.5 liter mjölk, helst gammaldags mjölk eller ohomogeniserad lantmjölk

2.5 dl vitt  eller rött vin

0.75 dl sötmandel

3-5 bittermandlar

1 msk socker

1-2 tsk orangeblomvatten eller rosenvatten

Saffran om man vill

 

För att se hur man gör så finns receptet i sin helhet  under "recept" på Artikelfliken.