Mandelmask-recept

1.5 liter mjölk, helst gammaldags eller ohomogeniserad lantmjölk från ett ekologiskt mejeri

2.5 dl vitt eller rött vin

0.75 dl sötmandel

3-5 bittermandlar, beroende på str och hur mycket bittermandel du tycker om

1 msk strösocker

1-2 tsk orangeblomvatten, eller rosenvatten

saffran om man vill

 

Häll mjölken i en gryta och värm till kokpunkten, då vinet hälls i. Koka ett par minuter tills du ser att det bildats ordentliga flagor av osmassa.

Eftersom mjölk är svår att småkoka kan det vara enklast att upp, och sedan dra kastrullen från plattan ett par gånger i följd.

Drag slutligen kastrullen av värmen och låt stå, men rör om då och då så att inte ostmassan fastnar i botten.

Skålla, skala och mal under tiden i mortel eftersom mandelkvarnen inte var uppfunnen. Men mandel stött i mortel har en annan konstistens

än mald mandel. För att få den rätta konsistensen, droppa orangeblom- eller rosenvatten över mandeln och bearbeta med en slev i en skål eller kastrull

När mandeln börjar hänga ihop och sesr lite blank ut är den färdig

Häll nu upp ostmassan i en fin sil. Låt den rinna av ordentligt.

Blanda ost och mandel och tillsätt sockret. Lägg i några strån saffran, stötta med en sockerbit i mortel om du vill. Arbeta blandningen med en slev tills den blir

en sammanhängande massa. Tryck ut massan genom en sil eller durkslag så att du får "maskar"

Servera med grädde, vispad eller ovispad.

 

publicerad i vårnumret av Medlemsbladet 2013

Tags: